Niko Aslak Peltonen: Katse aurinkoon (Nuoruus 1)

by Tuomas Saloranta

Katse aurinkoon

Viipuri, vapunpäivä 1918. On aika alkaa rakentaa uutta kansallisvaltiota. Sitä rakennetaan kaaoksen, erimielisyyksien ja kiivaiden tunteenpurkausten merkeissä.

Kaksi nuorta ihmistä, jääkärivänrikki Toivo Tienhaara ja Suomen ruotsinkielisen runouden uudistamista suunnitteleva Aurora Alm, kohtaavat ja eroavat. Seuraavien vuosien aikana he osallistuvat Suomen sekavan ja ristiriitaisen tarinan kirjoittamiseen, kumpikin tavallaan.

Katse aurinkoon on intensiivinen kertomus itsenäisen Suomen varhaisvuosista. Peltonen kulkee historian vähemmän tunnettuja sivupolkuja ja kuvaa ihmisiä, jotka soivat riitasoinnussa aikansa yleissäveleen nähden. Taustalla pauhaa ennenkuulumattoman nopeasti muuttuva maailma.

Katse aurinkoon on Suomen vuosia 1918–40 käsittelevän Nuoruus-romaanisarjan ensimmäinen, itsenäinen osa.

Hurja sukellus nuoren Suomen kuohuviin alkuvaiheisiin. Ajankuva on todella kiehtova hurmoksellisen nationalismin, okkultistisen teosofian ja muiden aikansa suurten aatteiden ottaessa mittaa toisistaan. Erityiskehut dialogista, joka ei ole pelkästään hauskaa vaan onnistuu vakuuttavasti vangitsemaan aikakauden kirjallisuudesta tutun
mahtipontisen idealistisen sävyn.
– Jaakko Laitinen, laulaja

Kansi: Rimma Erkko

ISBN 978-952-7021-86-6 (nid.)